Particularitats suplementàries i núvols annexos

Mammatus. Complement de núvol dels gèneres cirrus, cirrocúmul, altocúmul, altoestrat, estratocúmul i cumulonimbus format per bosses que penjen del núvol.

Cúmulonimbus mammatus
Cumulonimbus mammatus

Virga. Complement de núvol dels gèneres cumulonimbus, cúmul, estratocúmul, altocúmul, nimboestrat, altoestrat, altocúmul i cirrocúmul que es manifesta amb cortines de precipitació que cauen del núvol, però que no arriben a terra perquè s’evaporen.

Praecipitatio. Complement de núvol dels gèneres cumulonimbus, cúmul, estrat, estratocúmul, nimboestrat i altoestrat que es manifesta en una cortina de precipitació que arriba a terra.

Arcus. Complement de núvol dels gèneres cúmul i cumulonimbus que pren forma d’un amenaçant i enfosquit arc que avança sovint amb rapidesa.

Cúmulonimbus arcus
Cumulonimbus arcus

Tuba. Complement de núvol dels gèneres cúmul i cumulonimbus en forma d’una columna que penja del núvol i que pot o no arribar a terra.

Incus. Complement de núvol del gènere cumulonimbus que gaudeix d’una forma ben característica d’enclusa.

Cúmulonimbus incus
Cumulonimbus incus

Pannus. Núvol annex dels gèneres altoestrat, nimboestrat, cúmul i cumulonimbus que pren forma mitjançant una capa nuvolosa que es troba a una altura inferior en relació el núvol principal.

Pileus. Núvol annex dels gèneres cúmul i cumulonimbus que adquireix una forma particular i horitzontal de barret al cim del núvol principal.

Cúmul pileus
Cúmul pileus

Velum. Núvol annex dels gèneres cúmul i cumulonimbus en forma d’un vel horitzontal emplaçat per damunt del núvol al qual acompanya.