Varietats de núvols

Intortus. Varietat de núvol del gènere cirrus que té l’aspecte de filaments o cabells encorvats i, de vegades, entrellaçats.

Radiatus. Varietat de núvol dels gèneres cirrus, altocúmul, estratocúmul i cúmul que té una clara aparença de bandes amples i paral·leles entre si.

Vertebratus. Varietat de núvol del gènere cirrus que té una forma molt singular d’esquelet de peix.

Duplicatus. Varietat de núvol dels gèneres cirrus, cirroestrat, altocúmul, altoestrat i estratocúmul que constitueix bandes de núvols situades a altures semblants i mesclades.

Undulatus. Varietat de núvol dels gèneres cirrocúmul, cirroestrat, altoestrat, altocúmul, estratocúmul i estrat en forma d’un mantell de núvol que presenta ondulacions.

Altocúmuls undulatus
Altocúmuls undulatus

Asperatus. Varietat de núvol del gènere estratocúmul amb unes formes estranyes i recargolades ben fosques i mirant en direcció la superfície. És el darrer núvol en haver estat reconegut.

Lacunosus. Varietat de núvol dels gèneres cirrocúmul, altocúmul i estratocúmul que es manifesta en forma d’un mantell nuvolós on s’hi aprecien forats disposats de manera regular.

Translucidus. Varietat de núvol del gènere altocúmul, altoestrat, estratocúmul i estrat que constitueix una capa nuvolosa a través de la qual es pot filtrar l’acció solar.

Altoestrat translucidus
Altoestrat translucidus

Perlucidus. Varietat de núvol dels gèneres altocúmul i estratocúmul en forma d’un mantell de núvol extens que conté àrees reduïdes més clares, a través de les quals es poden veure núvols a una altura superior o fins i tot el cel.

Opacus. Varietat de núvol dels gèneres altocúmul, altoestrat, estratocúmul i estrat que constitueix un mantell nuvolós que fa impossible observar-ne el sol a través.

Altoestrat opacus
Altoestrat opacus